مقعد یکی از اعضای دستگاه گوارش است که در صورت عدم رعایت بهداشت یا رفتاری های غلط و نادرست گاهی به بیماری هایی مبتلا می شود که به بیماری های مقعدی شناخته می شوند.
مقعد چیست؟
مقعد یکی از اعضای مهم بدن است که در عمل اجابت مزاج و دفع مدفوع نقش اصلی را دارد. مقعد نیز همانند سایر اعضای بدن نه تنها دچار یک بیماری بلکه چندین بیماری خواهد شد. مقعد دارای سلول و بافتهایی با مکانیزم اثر متفاوت است که اختلال در هر یک از آنها میتواند بیماریهای مقعدی متفاوتی را در فرد ایجاد کند.
هر یک از بیماری های نشیمنگاهی علی رغم علائم منحصر به فرد خود ممکن است نشانههای مشترکی را بروز دهند که گاهی منجر به خطای پزشکی خواهد شد. برای تشخیص بهتر بیماریهای مقعدی نیاز به استفاده از انواع تستها و آزمایشهایی چون آندوسکوپی که مخصوص مشاهده و بررسی این ناحیه و سایر قسمتهای دستگاه گوارش تحتانی تعبیه شدهاند. در برخی از موارد، علائمی مانند درد، خارش، سوزش، خونریزی یا تورم قابل توجه این ناحیه میتواند بر شیوهی زندگی بیمار تأثیر بگذارد. با وجود این که اکثر بیماریهای مقعدی خوشخیم هستند، اما یک ارزیابی دقیق از لحاظ رد سرطان مقعد و اختلالات جدی حائز اهمیت است.
بیماری های مقعد
بعضی ازافراد به دلیل احساس شرم، از مطرح کردن بیماری مقعدی خود با پزشک و اعضای خانواده خودداری میکنند و با به تأخیر انداختن روند پیگیری و بررسی اختلال ایجاد شده، فقط درمان خود را سختتر خواهند کرد. از طرفی هم ممکن است نشانهها خبر از مشکلات جدی نشیمنگاهی مانند سرطان مقعد بدهند که در آن صورت هر لحظه تعلل میتواند جان فرد را به خطر بیاندازد. بنابراین توجه به نشانهها و اجتناب از نادیده گرفتن آنها در بیماریهای مقعدی بسیار مهم است. در ادامه با برخی از این بیماری های مقعدی آشنا خواهیم شد.
شقاق مقعد
شقاق مقعد پارگی یا زخم در مخاط درون یا پوست خروجی مقعد است که ممکن است توسط یک آسیب ناشی از اجابت مزاج مشکل یا مدفوع سفت و بزرگ و حتی اسهال شدید و آبکی ایجاد شود. در یک حالت غیر متداول هم میتواند در پی رابطهی جنسی مقعدی خشن ایجاد شود. با گرفتگی عضلانی اسفنکتر مقعد خونرسانی به زخم و شکاف ایجاد شده کمتر شده و بهبود آن را به تأخیر میاندازد.
ترک مقعدی باعث درد تیز و خونریزی در حین یا مدت کوتاهی پس از اجابت مزاج میشود. درد برای چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد و سپس تا اجابت مزاج بعدی فروکش میکند. پزشک میتواند با مشاهده و معاینهی آرام مقعد پارگی ناشی از شقاق را بررسی کند. در موارد نادر، شقاق مقعد ممکن است نشانهای از یک اختلال مانند بیماری التهابی روده (IBD)، بیماری آمیزشی (STD) یا سرطان باشد. برای تشخیص این بیماریها انجام تستهای تکمیلی مانند کولونوسکوپی تحت بیهوشی نیاز است.
مصرف مکملهای نرمکننده مدفوع یا پسیلیوم با افزایش فیبر رژیم غذایی میتواند یبوست و اجابت مزاج مشکل بیمار را تا حدی کاهش دهد. گاهی اوقات استفاده از پماد زینک اکسید محافظ یا شیاف ملین (مانند گلیسیرین) به نرمی مدفوع کمک می کند.
استفاده از بیحس کنندههای موضعی (مانند بنزوکائین یا لیدوکائین ) بر روی مقعد یا حمام آب گرم نشسته به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پس از اجابت مزاج با افزایش جریان خون به منطقه به رفع احساس ناراحتی و بهبودی فرد کمک میکند. درمانهای لازم برای کاهش گرفتگی اسفنکتر مقعد و بهبود شقاق شامل تزریق سم بوتولینوم، استفاده از پماد نیتروگلیسیرین یا مسدودکنندههای کانال کلسیم (مانند کرم یا ژل نیفدیپین، دیلتیازم) به ناحیهی شقاق است.
در صورت مؤثر نبودن این درمانها فرد کاندید جراحی برداشت زخم یا برداشت قسمتی از عضلهی دریچهای مقعد یا هر دو میشود. با احتمال کمتری کشیدن و اتساع دریچهی مقعد هم ممکن است، انجام شود.
:: بازدید از این مطلب : 48
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0